STARTEN ALS FREELANCER IS MAKKELIJKER DAN JE DENKT

Heel ver terug. Een kleine regeltante die altijd bezig was om het iedereen naar hun zin te maken. Regelen, regelen en regelen. Genen die me zijn gegeven door mijn ouders, aanpakkers in hart en nieren. Trots dat deze eigenschap me heeft gebracht waar ik nu sta. Met Coco Events. Als freelance event projectmanager. Maar hoe ben ik freelancer geworden en wat is daarbij belangrijk?

 

 

Freelancen naast je vaste baan

 

Met een vaste baan heb je zekerheid. Een contract en iedere maand hetzelfde salaris. Naast mijn vaste baan heb ik mogen snuffelen aan het leven als freelance eventmanager en mooie herinneringen gemaakt op diverse evenementen. Tegelijkertijd zekerheid van mijn inkomen, pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheid en de rust om mijn freelance opdrachten uit te breiden. Ideaal, dacht ik.

 

 

De knoop doorhakken

 

Mijn vaste baan opzeggen was nooit een doel, totdat mijn werk begon te groeien en het ondernemerschap steeds meer begon te kriebelen. Mijn netwerk breidde zich uit en diverse partnerships ontstonden. Was dit voldoende om als ondernemer door te gaan? Is er winst gemaakt? Zijn investeringen mogelijk? Is er sprake van concurrentie- of relatiegeding? Blijf ik in loondienst of ga ik 100% als zelfstandige verder? Een business coach heeft mij inzicht gegeven in deze afwegingen en liet mij weer mijn passie voelen: de evenementenbranche. Ik zag kansen als freelancer. Ik voelde dat ik wel eens een succes in handen had: een unieke combinatie van het bedenken, communiceren tot aan het organiseren van een evenement. Een totaalpakket. En dat deed mij geloven in mijn eigen concept. Na een jaar proeven naast mijn vaste baan heb ik de knoop doorgehakt en werd Coco Events geboren.

 

 

Maar waarom freelancen?

 

Van kleins af aan vind ik het fijn om zelf te bepalen wat er gebeurt. Om mijn eigen zaken te regelen, zelf plannen te maken en een eigen invulling te geven aan mijn werk. Natuurlijk wist ik dat freelancen niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het is hard werken. Mijn carrière op de voorgrond plaatsen, lange uren maken, stapels administratie, eenzaamheid en alleen keuzes moeten maken. Maar ik wist dat dit paste bij mijn persoonlijkheid en competenties.

 

 

Dromen van een eigen onderneming

 

Na een verdiepingsslag met ervaren ondernemers uit het werkveld en mede freelancers wist ik het zeker. Ik wil gaan freelancen. Flexibele werktijden, geen kantoorpolitiek, mezelf vrij geven op de momenten dat ik even geen inspiratie heb, werken vanaf mijn eigen thuiskantoor of een gezellig barretje, zelf de balans bepalen tussen werk & privé en natuurlijk lekkere koffie. Daarbij is het altijd al een droom geweest om een eigen onderneming te starten en eigen baas te zijn. En ik verlies niet graag mijn doelen uit het oog. Ik voelde dat de tijd nu rijp was.

 

 

Vliegende start

 

Gaan freelancen klinkt misschien eng en moeilijk. Maar starten als freelancer is makkelijker dan je denkt. De volgende 25 stappen hebben mij gebracht naar een succesvolle onderneming.

 

1. Wat is je drijfveer (wel of niet gaan freelancen?)

2. Bedenk een goed idee

3. Doe marktonderzoek (hoe schat je je kansen in op het gebied van de markt, opdrachtgevers en concurrentie?)

4. Maak een ondernemingsplan

5. Maak een financieel plan (wat heb je nodig / zijn investeringen nodig?)

6. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

7. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

8. Bekijk je fiscale voordelen

9. Stel een contract op en bepaal je uurtarief

10. Open een zakelijke rekening

11. Richt je administratie in (of laat dat doen)

12. Denk goed na over je werkplek (thuis of ga je een kantoorruimte huren?)

13. Benodigde kantoorspullen aanschaffen

14. Regel je pensioen en verzeker jezelf goed

15. Bepaal je huisstijl (visuele identiteit van je onderneming)

16. Maak een website (bij wix.com kun je dit eenvoudig zelf ontwikkelen)

17. Maak een social plan (zorg dat anderen je zien)

18. Stel algemene voorwaarden op

19. Ga op zoek naar klanten / opdrachtgevers

20. Houd je administratie goed bij

21. Denk na over de marketing

22. Schrijf je in op freelance websites

23. Netwerk, netwerk en netwerk

24. Zorg voor referenties

25. Breid je skills uit en blijf ontwikkelen!

 

 

Wil je ook freelancer worden?

 

Van een regeltante zonder kennis en ervaring tot een event projectmanager met een succesvolle onderneming. Een mooie ontwikkeling en nooit de passie voor organiseren uit het oog verloren. Dat heeft mij gebracht waar ik nu sta. Het belangrijkste: blijf ten alle tijde jezelf. Jouw verhaal is uniek en dat maakt jou uniek. Geloof in jezelf, doe het op jouw manier en GO FOR IT!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now